U Karlovcu održana iKA 11– Izložba inovacija

U Karlovcu održana iKA 11– Izložba inovacija

842

Svečanim proglašenjem najuspješnijih inovacija i dodjelom zlatnih, srebrnih i brončanih medalja završena je iKA 11 – Izložba inovacija Karlovac koja se održavala od 9. do 12. lipnja u Tehničkoj školi Karlovac, u organizaciji HGK – Županijske komore Karlovac i Udruge inovatora Karlovačke županije.

Na izložbi je bilo predstavljeno 69 inovacija čiji su autori 140 inovatora, članova Udruge inovatora Karlovačke županije, Udruge inovatora Varaždinske županije, Saveza udruga inovatora Primorsko goranske županije, Saveza udruga inovatora Istarske županije, inovatori  iz grada Zagreba, Zagrebačke i Međimurske županije te Unsko-sanskog kantona iz BiH.

Tradicionalno je dio izložbe bio posvećen stvaralaštvu mladih, gdje su svoje radove izložili studenti Veleučilišta u Karlovcu i učenici Tehničke škole Karlovac, Šumarsko-drvodjeljske škole Karlovac, Obrtničko-tehničke škole Ogulin i Kluba mladih tehničara iz Osnovne škole Dubovac. 

Županijska komora Karlovac aktivno se uključila u poticanje i promidžbu inovatora još 1993. godine kada je na njenu inicijativu osnovana Udruga inovatora Karlovačke županije, danas jedna od najuspješnijih i najbrojnijih udruga inovatora u Hrvatskoj. Sa zadovoljstvom gledamo unatrag na niz zajedničkih aktivnosti i inicijativa, pri čemu iKA – izložba inovacija koja se bienalno održava u Karlovcu zauzima posebno mjesto, istaknuo je na dodjeli priznanja predsjednik HGK Županijske komore Karlovac, dr.sc. Zlatko Kuzman, koji je ujedno bio i predsjednik Organizacijskog odbora izložbe. Dodao je da su u Karlovačkoj županiji najuspješnije tvrtke upravo one koje svoj razvoj i konkurentnost temelje na inoviranju tehnoloških procesa i novih proizvoda, kao na primjer HS Produkt, Tvornica turbina Karlovac, Kelteks, Alstom Hrvatska, Kaplast i druge, a za inovatore koji su tek odlučili svoju ideju realizirati u poduzetništvu ili su na početku tog puta, izlaganje na izložbama inovacija kao što je iKA, svakako je koristan alat u procesu pronalaženja poslovnih partnera i traženja potvrde tržišne održivosti svoje inovacije. Također, inovatori su u karlovačkoj komori redoviti korisnici usluge Sustav savjetovanja poduzetnika, gdje mogu dobiti naputke kako osnovati tvrtku, pokrenuti postupak zaštite intelektualnog vlasništva, stručnu pomoć pri odabiru i prijavi na natječaje za financijska sredstva, informacije o mogućnostima promocije i međunarodne suradnje.

Uz predsjednika karlovačke komore, medalje najboljima uručili su i zamjenica gradnonačelnika Grada Karlovca, Marina Kolaković, zamjenik župana Karlovačke županije, Ivan Banjavčić i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, Marko Bubaš.

Najuspješnije inovacije karlovačkih izlagača dodatno je nagradila Udruga inovatora Hrvatske s posebnim priznanjima i besplatnim nastupom na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbu inovacija ARCA u Zagrebu. To su Dizajn – Jurišna puška VHS2 autora Marija Špine iz HS Produkta; Plutača na daljinsko upravljanje za spašavanje utopljenika autora Mladena Horvatina iz Karlovaca; Sustav za uzorkovanje temperature okoline autora Zorana Matića i Vladimira Tudića iz Karlovca; te u kategoriji mladih: Daljinsko upravljanje trošilima učenika iz Tehničke škole Karlovac; Samostojeća vješalica – kravata učenika iz Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac i Elektroničke igre – Lajka učenika Kluba mladih tehničara iz Osnovne škole Dubovac.

Uz Udrugu inovatora Hrvatske, potporu organizaciji ove izložbe dali su Zajednica tehničke kulture grada Karlovca i Karlovačke županije, Grad Karlovac i Karlovačka županija.

Inače, prvu izložbu inovacija u Karlovcu, Županijska komora Karlovac i Udruga inovatora Karlovačke županije organizirale su još 1994. godine. Od tada, izložba je u svakom svom izdanju povećavala broj inovacija i njihovu kvalitetu. Od 2001. godine, uključivanjem izlagača iz drugih regija, prerasta u izložbu inovacija sjeverozapadne Hrvatske, a od 2011. godine i međunarodna. Naime, temeljem Sporazuma o suradnji Županijske komore Karlovac sa susjednom Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona, na iKA-i izlažu i inovatori iz Udruženja inovatora Bihać. Također, temeljem međukomorske suradnje s Gospodarskom zbornicom Novo Mesto, plan je da se na sljedećoj iKA-i 12 predstave i inovatori iz Slovenije, odnosno susjedne regije Bele Krajine.

 [nggallery id=1202]

PODIJELI