EU od 1. travnja ukida kvote za proizvodnju mlijeka

EU od 1. travnja ukida kvote za proizvodnju mlijeka

1287

Kvote za mlijeko u cijeloj Europskoj uniji ukidaju se 31. ožujka, kada će mljekari biti u potpunosti prepušteni slobodnim tržišnim uvjetima. Kvote za mlijeko prvotno su uvedene 1984. godine, u vrijeme kada je europska proizvodnja mlijeka daleko nadmašivala potražnju, a s ciljem prevladavanja tržišnih viškova.

Uzastopne reforme Zajedničke poljoprivredne politike povećale su tržišnu orijentiranost sektora te paralelno pružile paletu ciljanih instrumenata namijenjenih pružanju podrške proizvođačima u osjetljivim područjima, poput planinskih krajeva gdje su troškovi proizvodnje viši.

Krajnji rok za ukidanje kvota prvotno je dogovoren u 2003. godini kako bi se europskim proizvođačima osigurala veća fleksibilnost u prilagodbi na rastuće potražnje, poglavito na svjetskom tržištu. Potvrđen je u 2008. godini. Čak i s kvotama, izvoz mliječnih proizvoda u zadnjih pet godina povećan je za 45% u obujmu te 95% u vrijednosti. Procijene tržišta pokazuju kako su izgledi za daljnji rast veliki, osobito proizvoda s dodanom vrijednosti poput sireva ali i  sastojaka koji se koriste u prehrambene, sportske i dijetalne proizvode.  

Više informacija

PODIJELI