EK pokrenula konzultacije o budućnosti odnosa sa zemljama susjedstva

EK pokrenula konzultacije o budućnosti odnosa sa zemljama susjedstva

957

Početkom ožujka 2015. godine EK je pokrenula konzultacije o budućnosti Europske politike susjedstva (eng. ENP), nakon što je zadnja revizija bila 2011. godine. Obzirom na značajne događaje koji su se od tada u susjednim zemljama događali, neophodno je izvršiti temeljnu reviziju načela na kojima se politika bazira kao i njezin opseg te način korištenja instrumenata.

Cilj je do konca lipnja (30.06.2015.) konzultirati se sa širokim krugom partnera u susjednim zemljama te raznim dionicima u Europi nakon čega će se tijekom jeseni ove godine izraditi Komunikacija s prijedlozima budućeg smjera Europske politike susjedstva. 

Konzultacije slijede četiri prioriteta: diferencijacija, usredotočenost, fleksibilnost te vlasništvo i vidljivost. Već je identificirano pet područja u kojima obje strane dijele zajedničke interese: trgovina i ekonomski razvoj, povezanost, sigurnost, upravljanje, migracije i mobilnost.

EK i Catherine Ashton, visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku objavili su zajednički savjetodavni dokument koji je usvojen 4. ožujka 2015. godine, gdje su prikazana preliminarna istraživanja u pogledu dosadašnjih iskustva ENP-a kao i ključna pitanja kao podloga za diskusiju među partnerima i dionicima.

U financijskom razdoblju 2014.-2020. na ENP odlazi 15,4 milijarde eura što predstavlja najveći izvor financiranja za 16 partnerskih zemalja uključenih u program ENP-a.

Zajednički savjetodavni dokument: „Ususret novoj Europskoj politici susjedstva

Web link za konzultacije

 

PODIJELI